Składniki (na 3-4 porcje):
- 250ml żurku lub trochę więcej do smaku
- 4 średnie ziemniaki
- 3 białe kiełbasy wieprzowe
- łyżka naturalnej jarzynki
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, wrzucamy je do garnka. Całe kiełbasy także wkładamy do garnka. Dodajemy do tego jarzynkę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sos sojowy i trochę soli i pieprzu. Wszystko zalewamy taką ilością wody, aby przykryło wszystkie składniki.
Stawiamy garnek na średni ogień, zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy do chwili gdy ziemniaki staną się miękkie – około 10 minut.
W międzyczasie gdy zupa się gotuje, obieramy i siekamy na drobno cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i odrobinę ją solimy. Od czasu do czasu mieszając, smażymy cebulkę aż stanie się złocista – około 8 minut na średnim ogniu. Połowę usmażonej cebulki od razu dodajemy do gotującej się zupy, resztę zostawiamy do okraszenia.
Gdy ziemniaki są już miękkie, dolewamy do garnka mleko oraz żurek – na początek polecam wlać około szklanki żuru, zamieszać i spróbować czy pasuje nam na kwaśność. Jeśli jest zbyt słaby smak, dodajemy więcej żuru do smaku. Zupę mieszamy, zagotowujemy i gotujemy około 3 minut. Po tym czasie gasimy ogień. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową, gorącą zupę podajemy z kawałkiem kiełbasy – możemy podać całą na porcję, ale polecam pokroić je w mniejsze kawałki. Na wierzchu polewamy każdą porcję złocistą cebulką.