Zupa krem z batatów

Drukuj
14.09.2015   Magda
Zupa z batatów to propozycja dla tych co poszukują nowych, intrygujących smaków. W tej zupie łączą się smaki słodkie, od ziemniaków i marchewki, pikantne – przyprawy oraz lekko kwaśny posmak od subtelnie cytrusowego imbiru i cytryny. Intensywne smaki można złagodzić kleksem śmietany, ja w tym zestawieniu najlepiej lubię kwaśną, lub można całkowicie zaszaleć i zabielić zupę odrobiną mleczka kokosowego. Pycha!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 3 bataty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • szczypta chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie – czarnuszka

 

Bataty obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kawałki. To samo robimy z marchewką. Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

 

Do garnka wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Często mieszając, smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy bataty i marchewkę i smażymy jeszcze minutę. Następnie zalewamy wszystko bulionem i zagotowujemy. 

 

Gdy zacznie się gotować, dodajemy do niej starty imbir, chili, odrobinę soli i pieprzu – dopiero po zblendowaniu doprawimy resztą do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa będą miękkie – u mnie około 15 minut. 

 

Po tym czasie, ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy gorącą posypaną odrobiną chilli i czarnuszką.




2 thoughts on “Zupa krem z batatów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *