Składniki (na 2 porcje):
- 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu, może być mrożony
- 1/2 małej zielonej cukinii
- 1/2 małej żółtej cukinii
- 2 łyżki pesto bazyliowego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 200g makaronu kokardki
- kilka listków świeżej mięty do ozdoby
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu.
Obie cukinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cukinie. Smażymy aż cukinia trochę się przypiecze. Następnie dodajemy do niej bób i czosnek i smażymy jeszcze 5 minut.
Na patelnie dodajemy odcedzony makaron, do tego dodajemy pesto bazyliowe i część wody spod makaronu – sprawi, że danie będzie bardziej kremowe i utworzy lekki sos z pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Jeśli danie jest dalej z byt suche, dodajemy pozostałą wodę. Od razu podajemy, ozdobione kilkoma listkami świeżej mięty.