07.10.2017 Magda
Wyrafinowane połączenie smaków w prostej formie, to propozycja, aby zaskoczyć kogoś bardzo wykwintnym zestawem śniadaniowym. Gruszka, ser z niebieską pleśnią – lekko pikantny, wyrazisty i kremowy i do tego strużka miodu – takie zestawienie smakowe broni się samo. A tak prosto je wykonać, że aż trudno sobie odmówić takiej przyjemności.
Składniki (na 1-2 porcje):
- 3 cienkie kromki ulubionego chleba
- 1 dojrzała gruszka
- 50g sera z niebieską pleśnią
- masło do posmarowania
- świeżo mielony pieprz
- łyżka miodu
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Kromki smarujemy cienką warstwą masła. Ser kroimy w plasterki i układamy po 2-3 na każdej z kromek.
Gruszkę myjemy i kroimy pionowo na cienkie plastry – wycinamy gniazda nasienne. Układamy plasterki gruszki na kromkach z serem. Kromki układamy na blachę i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 10-12 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać, gruszki zmienią lekko kolor, a kromki staną się chrupiące.
Wyciągamy, gorące polewamy strużką miodu i od razu podajemy.
Pysznie 🙂