Składniki (na tartę o średnicy około 31 cm):
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 100g zimnego masła
- szczypta soli
- 5 łyżek lodowatej wody
Na farsz:
- 2 średnie cukinie
- 1 średni brokuł
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Na zalewę:
- 2 granulowane serki wiejskie
- 2 duże jaja
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- pestki dyni
- świeże listki tymianku
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy szalotki. Smażymy, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy jeszcze minutę. Na patelnię przekładamy pokrojoną cukinię oraz brokuły i smażymy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną – około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z ognia do ostygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki. Wkładamy je między 2 arkusze papieru i rozwałkowujemy na płaski placek – dobrze jest przykładać blachę i sprawdzać czy placek jest już na tyle duży by wykleił całą blachę. Ściągamy wierzchnią warstwę papieru, odwracamy ciasto i wkładamy je do formy. Dociskamy i ściągamy papier. Widelcem nakłuwamy ciasto wielokrotnie. Na powrót układamy na ciasto papier i ciasto wysypujemy na to groch, fasolę lub innego rodzaju obciążenie. Wstawiamy do piekarnika do wstępnego podpieczenia na 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy do częściowego ostygnięcia, ściągając obciążenie i papier.
Do miski przekładamy serki wiejskie, jajka, śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa. Na warzywa wylewamy równomiernie serowe nadzienie. Ruszamy delikatnie warzywami, aby farsz się rozlał po formie i wpłynął pod warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut do chwili ścięcia się zalewy i podpieczenia warzyw.
Gotową tartę możemy podawać od razu gorącą, posypaną z wierzchu pestkami dynii i świeżym tymiankiem. Możemy też zjeść ją na zimno – przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce.