Składniki na ciasto:
- 200g mąki i trochę do podsypania
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
Masa serowa:
- 400g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok i skórka z połowy pomarańczy
Na wierzch:
- 3-4 pomarańcze
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników suchych, jajko oraz zimne masło i zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z tej ilości ciasta wykleiłam formę o średnicy 30cm. Jeśli posiadacie mniejszą formę, proporcjonalnie zmniejszcie ilość mąki, cukru i masła.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy do grubości około 3-4 mm na obsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowany płat ciasta przenosimy na wałku do formy i pozwalamy mu się luźno ułożyć. Następnie dociskamy ciasto do boków formy i usuwamy nadmiar ciasta przejeżdżając po rancie formy wałkiem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy formę do piekarnika na 10 minut do wstępnego podpieczenia.
Gdy ciasto się piecze, robimy masę serową. Przekładamy ser do miski, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy, 2 żółtka i miksujemy przez minutę. Ciągle miksując, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy ciasto i wylewamy na nie masę serową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 35-40 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy.
Do rondelka z grubym dnem wkładamy dżem, podlewamy łyżką wody i rozpuszczamy na małym ogniu uważając aby się nie przypalił. Dżemem smarujemy ostygnięte ciasto. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi wierzch ciasta.
Super przepis – upiekłam tę tartę na imprezę, nie został dla mnie nawet kawałeczek, podobno pyszna, mogę to potwierdzić po wyjedzeniu okruszków z blachy;)
Smakuje tak samo dobrze jak wyglada. 😀 Próbowałem, potem robiłem samemu i jest pyszne.