Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g śledzi z oleju
- 8-10 suszonych pomidorów z oleju
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju spod pomidorów
- łyżeczka suszonego oregano
- mielony kolorowy pieprz do smaku
- olej rzepakowy do zalania śledzi
Zaczynamy od cebuli – obieramy ją, przepoławiamy i kroimy w średniej grubości pióra. Na patelnię wlewamy olej z pomidorów, podgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista i miękka – około 7-10 minut. Na sam koniec smażenia dodajemy roztarte w rękach oregano, mieszamy i ściągamy z ognia do ostygnięcia.
Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na centymetrowe plastry. Przekładamy do miski. Odsączone z oleju pomidory kroimy w małą kostkę i dodajemy do śledzi. Ostudzoną cebulę z oregano dodajemy do śledzi. Doprawiamy wszystko do smaku kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przekładamy śledzie do słoika i ciasno upychamy. Zalewamy wszystko olejem rzepakowym tak, aby śledzie były zakryte. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków na minimum 3-4 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Podajemy schłodzone.