Składniki (na 2 porcje):
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 150ml bulionu warzywnego lub wołowego
- 200g polędwicy wołowej
- połowa czerwonej papryki
- połowa dużej cukinii
- 1 średnia cebula
- łyżeczka sezamu
- 1 łyżka sosu sojowego lub do smaku
- 2 łyżki oleju sezamowego
Na marynatę:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- łyżka miodu
- mała szczypta chili
Składniki marynaty mieszamy dokładnie w miseczce. Polędwicę wołową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w podłużne paski. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy od zamacerowania.
W tym czasie przygotowujemy warzywa – umytą cukinię oraz paprykę kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra.
Rozgrzewamy dobrze patelnię i wrzucamy na nią zamarynowaną polędwicę – smażymy na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż polędwica ładnie się zarumieni. Tak upieczoną ściągamy z ognia. Na tą samą patelnie wrzucamy warzywa – cebulę, cukinię i paprykę i smażymy, na dużym ogniu, do chwili aż też zacznie się zrumieniać. Ściągamy i dokładamy do mięsa.
Na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju sezamowego i wrzucamy ugotowany ryż i mieszając od czasu do czasu, smażymy do chwili, aż lekko zacznie się przypiekać. W tym momencie do ryżu dodajemy usmażone mięso oraz warzywa, bulion oraz sos sojowy do smaku – całość mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Tak przygotowane danie podajemy od razu gorące. Z wierzchu posypujemy ziarnami sezamu.