Składniki na średnią pizzę:
- 250g mąki i trochę do podsypania
- 150ml ciepłej wody
- 5 g suchych drożdzy
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Na wierzch:
- 200g cukini
- 1/2 małej białej cebuli
- 80g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 kulki mozzarelli
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- świeżo mielony pieprz
Do dużej miski wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Do dołka wlewamy ciepłą wodę, dodajemy suche drożdże, oliwę i sól. Widelcem zagarniamy mąkę do środka i mieszamy ciasto do chwili, gdy stworzy się kula w koło widelca. Następnie podsypujemy blat odrobiną mąki, wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy rękami około 10 minut. Następnie wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca, do wyrośnięcia, na około godzinę.
Na chwilę przed końcem czasu wyrastania ciasta, możemy przygotować sobie dodatki na wierz pizzy. Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości półplasterki, cukinię myjemy i na tarce warzywnej ścieramy na cieniutkie plasterki.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy chwilę. Rozwałkowujemy podsypanym wałkiem na cienki placek, który przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na wierz ciasta rozsmarowujemy łyżkę oliwy, następnie posypujemy solą. Przeciętym ząbkiem czosnku nacieramy delikatnie posolone ciasto. Następnie układamy plastry cukinii – ja lubię je układać ścisło, aby naprawdę dużo jej było, ale można jej nałożyć zgodnie z upodobaniami. Na cukinię układamy pokrojoną cebulę, rozkruszamy ser pleśniowy i układamy kawałki mozzarelli. Wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Czy pizza jest gotowa najlepiej jest sprawdzić nożem – nacinamy brzeg ciasta i jeśli jest twardy i chrupiący, pizza jest upieczona.