Kurczak po marokańsku

Drukuj
11.03.2015   Magda

Bardzo lubię akcenty wschodnie w potrawach, zwłaszcza cynamon – słodki, rozgrzewający i aromatyczny. W ten potrawie go nie zabraknie, tak samo jak dobrej porcji rodzynek, zapachu pomarańczy i pikanterii chili.Taka potrawa pięknie prezentuje się na stole, udekorowana soczystymi kawałkami pomarańczy. Jeśli nie zjecie wszystkiego, mój pomysł na resztki to oddzielić mięso od kości i podać na drugi dzień jako farsz do naleśników. Z kleksem kwaśnej śmietany, taki obiad będzie wyborny. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 pałek kurczaka
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2l bulionu drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki rodzynek sułtanek
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta chili
  • skórka z połowy pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia kurczaka

Do podania: 

  • kasza kuskus
  • cząstki pomarańczy

 

Pałki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy dokładnie w mące. W dużym rondlu (na tyle dużym aby zmieścił później wszystkie powyższe składniki), rozgrzewamy olej do smażenia. Gdy jest gorący, układamy na nim kawałki kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. W międzyczasie, gdy kurczak się smaży, siekamy na drobno cebulę. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 

 

Na olej po smażeniu wrzucamy posiekaną cebule oraz cynamon i chwilę smażymy często mieszając. Następnie wyciskamy do tego czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy rodzynki, pomidory, bulion drobiowy i chili. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego sosu przekładamy kawałki kurczaka, zmniejszamy ogień i dusimy wszystko bez przykrycia przez około 40-50 minut – aby sos odparował i stał się gęsty, a kurczak miękki. 

 

Na 5 minut przed końcem gotowania, dodajemy do sosu skórkę z pomarańczy i przygotowujemy kuskus. Potrawę można podawać w wielkiej misy lub każdemu podać osobną porcję, obficie polaną sosem z cząstkami pomarańczy do wyciśnięcia na wierzch.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *