Składniki (na 1 pizzę):
- 200g mąki żytniej pełnoziarnista
- 150g mąki pszennej
- 10g suchych drożdzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 250ml ciepłej wody
Dodatki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 100g sera z niebieską pleśnią
- pół kulki mozzarelli
- pół cebuli pokrojonej w piórka
- oliwa do posmarowania ciasta
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Mąkę żytnią i pszenną przesiewamy do dużej miski. Tworzymy otwór do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy szczyptę soli, cukru oraz drożdże. Widelcem zbieramy mąkę z brzegów miski i mieszamy ją z wodą. Gdy ciasta nie będzie się już dało wyrabiać widelcem, przekładamy je na podsypaną mąką deskę i zagniatamy około 10 minut na sprężyste, gładkie ciasto. Kulę ciasta przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ciepłą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu, wyrośnięte ciasto wykładamy z powrotem na posypaną deskę i wyrabiamy jeszcze 5 minut. Następnie rozwałkowujemy na płaski, owalny placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem, ewentualnie na tackę do pizzy. Tworzymy wyższy rant pizzy palcami. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik na 200°.
Wierzch ciasta skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte gruszki dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki i jeszcze raz przekrawamy na pół. Układamy je na wierzchu pizzy. Na nie układamy pokrojoną w piórka cebulę. Ser pleśniowy oraz mozzarellę rozrywamy w palcach na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu pizzy. Tak gotową pizzę wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie, wyciągamy pizzę i na sam jej środek wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5 minut. Pizzę podajemy gorącą.