Składniki (na 2 średnie pizze):
- 350g mąki pszennej i trochę do podsypania
- 7g suchych drożdży
- 200ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- połowa średniej cukinii
- połowa średniego bakłażana
- duży dojrzały pomidor
- kulka mozarelli
- 150 g wędzonego sera
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka suszonego oregano
Do szklanki z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, dodajemy oliwę, cukier i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, aby drożdże zaczęły działać. W międzyczasie do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. W kopczyku robimy dołek i wlewamy rozczyn drożdżowy. Za pomocą widelca zagarniamy mąkę i mieszamy składniki, aż masa stanie się na tyle zbita, że nie da się już jej mieszać widelcem. Wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicą i wyrabiamy w rękach przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Tworzymy z niego kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować dodatki na pizzę. Cukinię i bakłażana dokładnie myjemy i kroimy w około półcentymetrowe plastry. Suchą patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i układamy na niej cukinię i bakłażana. Grillujemy z obu stron, aby utworzyły się ładne prążki. Grillowane warzywa odkładamy.
Nagrzewamy piekarnik na 200°, a blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na dwie równe kulę i każdą chwilę wyrabiamy. Ciasto rozciągamy na blaszce do pieczenia na cienki placek. Jeśli mamy dwie blachy, możemy upiec dwie pizze na raz, ja robiłam to na tury. Na każdy placek kładziemy po łyżce koncentratu i rozsmarowujemy. Posypujemy każdy po pół łyżeczki roztartego w dłoniach oregano. Dzielimy na pół grillowane wcześniej warzywa i układamy na wierzchu pizzy. Pomidora kroimy w plastry i też układamy na wierzchu. Mozzarelle rozdzielamy w palcach i układamy po równo na pizzy. Wędzony ser trzemy na tarce o grubych oczkach i rozsypujemy równomiernie na wierzchu.
Gotową pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Najlepiej jest sprawdzać brzeg pizzy nożem – jeśli jest upieczona, brzeg powinien być twardy i chrupiący. Upieczoną pizzę możemy doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżymi listkami oregano.
Smacznie 😉