Najlepsze grillowane pieczarki

Drukuj
26.08.2023  Magda

Nie kłamię pisząc, że to najlepsze grillowane pieczarki. Do tej pory grillowane pieczarki kojarzyły mi się z wyschniętym, jałowym grzybem na patyku, o tyle dobrze jeśli miał towarzystwo innych warzyw na szaszłyku, to jeszcze był jako tako do przełknięcia. Teraz to pieczarka króluje, u mnie czasem tylko z nich robię szaszłyki i wiem, że wszystkie znikną ze smakiem. Sekretem pysznych i aromatycznych pieczarek na grilla jest ich marynowanie przez całą noc – nie wiem jak się do dzieje, ale pieczarka jakby wyzbywa się swojej wody i zasysa cały smak marynaty do środka. Jest więc soczysta i aż pęka do marynaty i smaków. Ja uwielbiam, wiem, że jak spróbujecie, pokochacie i Wy.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka czerwonej słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Polecam zamarynować pieczarki na dzień przed. Pieczarki oczyszczamy – ja polecam ręcznikiem papierowym lub miękką ściereczką. Mycie ich pod wodą sprawi, że nasiąkną dodatkowo wodą, a tego nie chcemy. 

 

Oczyszczone pieczarki wrzucamy do miski lub ja wrzucam do pudełka ze szczelnym zamknięciem. Dodaje do nich wszystkie składniki marynaty, zamykam pudełko i energicznie wstrząsam. Wstawiam do lodówki. W ciągu  dnia gdy otwieram lodówkę, mimochodem wstrząsam pieczarkami w marynacie.

 

Zamarynowane pieczarki nabijam na patyczki do szaszłyków – można same, ale można je przekładać czerwoną cebulą, cukinią i papryką – co lubimy. Grillujemy na bokach grilla, do czasu do czasu obracając na każdą stronę, aby były podpieczone i złociste. Podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *