Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
- około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 250g świeżego jarmużu
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 18%
- 100g twartego sera typu feta
- 2 łyżki masła
- pieprz do smaku
Do miski wlewamy mleko, wodę, olej wbijamy jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sól i stopniowo mąkę, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji ciasta. W międzyczasie jak robimy farsz, możemy smażyć naleśniki na gorącej natłuszczonej patelni.
Jarmuż myjemy, osuszamy i ostrym nożem wycinamy twardą łodygę w środku liścia. Następnie, kroimy jarmuż w podłużne paski. Cukinie myjemy, przepoławiamy w wzdłuż i jeśli ma duże gniazdo nasienne, wydłubuje je łyżką. Przepołowioną cukinie kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie jarmuż. Podsmażamy, często mieszając aż mniejszy swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy czosnek i cukinię i wszystko razem smażymy, aż cukinia trochę zmięknie (około 5-7 minut). Na sam koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.
Na usmażone uprzednio naleśniki, wykładamy po łyżce ciepłego farszu i rozkruszamy duży kawałek fety. Zwijamy w rulon lub składamy w kopertę i podajemy.