Składniki (na 2-3 porcje):
- szklanka suchej kaszy pęczak
- pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej
- 2 garści jarmużu
- duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Kaszę pęczak gotujemy w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy do dobrego odcieknięcia.
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Kiełbasę kroimy w plasterki. Liście jarmużu myjemy, osuszamy, usuwamy twarde łodygi i brzydkie liście. Z grubsza siekamy na mniejsze kawałki.
Na patelnie wlewamy olej, podgrzewamy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie, około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do niej kiełbasę i smażymy, aż się zacznie zrumieniać. W tym momencie dodajemy jarmuż, całość mieszamy i wlewamy 3 łyżki wody. Przykrywamy i dusimy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy kaszę, wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Smażymy chwilę, aż kasza się zagrzeje – 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.