Składniki (na 1 dużą porcje):
- 1 mały, dojrzały banan
- 4 łyżki owsianki górskiej
- 3 dojrzałe morele
- łyżka soku z cytryny
- odrobina skórki otartej z cytryny
- 3 łyżki jogurtu
- łyżeczka płatków migdałowych
- łyżka wody
- odrobina oleju do skropienia patelni
Zaczynamy od moreli – owoce myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy do nich wodę, sok z cytryny oraz skórkę i stawiamy na małym ogniu. Dusimy, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż morele puszą sok i lekką zmiękną ale się nie rozpadną – około 5-7 minut. Po tym czasie ściągamy na chwilę z ognia.
W międzyczasie, do miski przekładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy płatki owsiane i wszystko razem zagniatamy widelcem, do połączenia.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Smażymy około 7-8 minut, mieszamy, rozdzielając i obracając kawałki podsmażanej owsianki, aby zrumieniła się z każdej strony. Rozdzielamy na gródki jak przy granoli i ściągamy patelnie z ognia.
Na talerz do serwowania wykładamy jogurt naturalny. Do niego wykładamy owsiankę oraz podduszone owoce. Sokiem spod owoców polewamy całość. Na wierzch, dla chrupnięcia, posypujemy płatkami migdałów i od razu podajemy.