Owsianka z patelni z morelami i nutą cytryny

Drukuj
04.10.2025  Magda

Owsianka z patelni to świetny sposób na przełamanie śniadaniowej rutyny – zamiast klasycznej, gotowanej w garnku, powstaje chrupiąca, lekko karmelizowana baza. W połączeniu z duszonymi morelami, sokiem cytrynowym i nutą skórki cytrynowej zyskuje przyjemną głębię i rozgrzewający charakter. Kremowy jogurt oraz chrupiące płatki migdałów sprawiają, że każdy kęs łączy w sobie delikatną kwaskowatość, subtelną słodycz i jesienną przytulność. To idealne śniadanie na chłodniejsze poranki – proste, aromatyczne i kojące.

Składniki (na 1 dużą porcje):

  • 1 mały, dojrzały banan
  • 4 łyżki owsianki górskiej
  • 3 dojrzałe morele
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • łyżka wody
  • odrobina oleju do skropienia patelni

 

Zaczynamy od moreli – owoce myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy do rondelka. Dodajemy do nich wodę, sok z cytryny oraz skórkę i stawiamy na małym ogniu. Dusimy, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż morele puszą sok i lekką zmiękną ale się nie rozpadną – około 5-7 minut. Po tym czasie ściągamy na chwilę z ognia.

 

W międzyczasie, do miski przekładamy pokrojonego w plasterki banana, dodajemy płatki owsiane i wszystko razem zagniatamy widelcem, do połączenia. 

 

Na teflonowej patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy na nią masę owsiankową i na średnim ogniu smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozdrabiając na mniejsze części. Smażymy około 7-8 minut, mieszamy, rozdzielając i obracając kawałki podsmażanej owsianki, aby zrumieniła się z każdej strony. Rozdzielamy na gródki jak przy granoli i ściągamy patelnie z ognia.

 

Na talerz do serwowania wykładamy jogurt naturalny. Do niego wykładamy owsiankę oraz podduszone owoce. Sokiem spod owoców polewamy całość. Na wierzch, dla chrupnięcia, posypujemy płatkami migdałów i od razu podajemy.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *