Składniki (na 1-2 porcje):
- 100g ryżu arborio
- 300ml mleka 3,2%
- 100ml śmietanki kremówki
- pół laski małej wanilii
Na śliwki:
- 150g dojrzałych śliwek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wrzątku
- mała laska cynamonu
- 3 ziarna kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy laskę wanilii – zagotowujemy. Następnie dodajemy ryż, zmniejszamy ogień na delikatne bulgotanie i gotujemy często mieszając – jak pudding stanie się już bardzo gęsty, mieszamy już cały czas. Gotujemy około 20 minut, do chwili gdy ryż jest miękki i kremowy.
W międzyczasie gdy ryż się gotuje, przygotowujemy śliwki – umyte śliwki dzielimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Na suchą patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wrzątek i podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając kolistymi ruchami patelni. Gdy cukier zacznie się robić delikatnie złocisty, dodajemy śliwki oraz przyprawy – cynamon, gałkę i kardamon, i mieszamy ruchami patelni. Podpiekamy w karmelu około 3 minuty, po czym już łyżką, obracamy śliwki na drugą stronę i podpiekamy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie, ściągamy z ognia i czekamy na ryż.
Gotowy ciepły ryż przekładamy do miski i polewamy obficie śliwkami – nie martwcie się słodyczą dania, gdy wszystko wymieszacie, będzie w sam raz. Można też podawać pudding na zimno, wtedy najlepiej jest ciepły pudding przykryć z wierzchu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, ostudzić do temperatury pokojowej, a następnie wsadzić do lodówki. Można podawać też śliwki na zimno.
Uwielbiam ryż na mleku! Koniecznie muszę spróbować 🙂