Opiekana cukinia na kremowym sosie z fety

Drukuj
27.03.2025   Magda

Nie ważne jaka pora roku za oknem, czy trzaskający mróz czy jesienna szarówka lub wiosenna chlapa, dzięki tym cukiniom zawsze jest lato. Nie wiem czemu, ale ten smak, zapach, te kolory, świeżość ziół, kontrast ciepłego i zimnego bardzo kojarzy mi się z wakacjami, cudownie letnim obiadem, słonecznym dniem. Na szczęście składniki są dostępne cały rok, z dostępem do ziół też nie trudno w każdej chwili, więc możemy się cieszyć tym cudownym daniem cały rok, kiedy tylko najdzie nas ochota poczuć się dobrze.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • oliwa z oliwek do smażenia i skropienia
  • 150g sera feta
  • 3 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 średni ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki obranych pistacji

 

Do robota kuchennego przekładamy ser feta – możemy odłożyć trochę do posypania, do fety dodajemy jogurt, starty czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz zioła – możemy zostawić kilka ładnych listków do dekoracji. Wszystko mielimy na gładko. Próbujemy i jeśli jest potrzeba możemy doprawić jeszcze odrobiną pieprzu czy soku z cytryny.

 

Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i przecinamy wzdłuż na pół. Nożem nacinamy miąższ cukinii na krzyż, uważając aby nie przeciąć do skórki.

 

Na patelnie wlewamy 4-5 łyżek oliwy, lekko podgrzewamy i wykładamy na nią cukinie – smażymy cukinie z obu stron, na średnim ogniu. Można obracać kilka razy podczas smażenia, mają się dobrze podpiec z obu stron. 

 

Na talarze wykładamy kremową ziołową fetę, rozprowadzamy. Na nią wykładamy upieczoną cukinie. Na wierzch rozkruszamy pozostały kawałek fety, dodajemy zioła oraz posiekane z grubsza pistacje. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *