Składniki (na 2 duże porcje):
- 2 średniej wielkości cukinie
- oliwa z oliwek do smażenia i skropienia
- 150g sera feta
- 3 duże łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 średni ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- 2 gałązki świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki obranych pistacji
Do robota kuchennego przekładamy ser feta – możemy odłożyć trochę do posypania, do fety dodajemy jogurt, starty czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz zioła – możemy zostawić kilka ładnych listków do dekoracji. Wszystko mielimy na gładko. Próbujemy i jeśli jest potrzeba możemy doprawić jeszcze odrobiną pieprzu czy soku z cytryny.
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końce i przecinamy wzdłuż na pół. Nożem nacinamy miąższ cukinii na krzyż, uważając aby nie przeciąć do skórki.
Na patelnie wlewamy 4-5 łyżek oliwy, lekko podgrzewamy i wykładamy na nią cukinie – smażymy cukinie z obu stron, na średnim ogniu. Można obracać kilka razy podczas smażenia, mają się dobrze podpiec z obu stron.
Na talarze wykładamy kremową ziołową fetę, rozprowadzamy. Na nią wykładamy upieczoną cukinie. Na wierzch rozkruszamy pozostały kawałek fety, dodajemy zioła oraz posiekane z grubsza pistacje. Od razu podajemy.