Składniki (na 2-3 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi – 50og
- 100g pieczarek
- 200g pomidorków koktajlowych
- 50g suszonych pomidorów z oleju
- 4 łyżki oleju spod pomidorów
- płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 mała cebula
- 150ml białego wytrwanego wina
- 2-3 kulki burraty – zależy od ilości porcji
- 2 łyżeczki gęstego octu balsamicznego
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki bazylii – opcjonalnie
Nastawiamy piekarnik na 180°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na blachę wysypujemy gnocchi, dodajemy do nich umyte pomidorki, w całości. Dodajemy pokrojone w plasterki, wcześniej oczyszczone pieczarki – polecam wytrzeć miękką ściereczką lub oczyścić nożykiem. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w średniej grubości pióra – dodajemy na blachę. Całość polewamy olejem spod pomidorów, doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie wszystko mieszamy aby pokryło się przyprawami i oliwą. Z wierzchu polewamy winem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut.
Po tym czasie wyciągamy danie z piekarnika, mieszamy, aby wytopione smaki się połączyły. Serujemy gorące porcje na talerz, na wierzchu kładziemy odcedzoną z wody kulkę burraty. Z wierzchu polewamy octem balsamicznym, dekorujemy świeża bazylią i podajemy.