Składniki (na formę do tarty o średnicy 31cm):
- 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypywania
- 1/2 szklanki cukru
- 75g margaryny i odrobina do posmarowania formy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta do obsypania formy
Nadzienie:
- litrowy słoik prażonych jabłek – patrz przepis poniżej*
- łyżeczka cynamonu
Prażone jabłka:
- 1,5 słodkich jabłek
- 1/2 szklanki cukru
- odrobina wody
*Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i prażymy, od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą się rozpadać.
Gotowe jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut – ja wstawiam je do garnka wyłożonego ściereczką i gotuje 15 minut. Następnie gorące słoiki wykładamy, obracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Robimy dołek i wbijamy 2 jajka. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolite, elastyczne ciasto – jak się lepi, możemy dosypać odrobinę mąki.
Podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby na wierzch – ja użyłam foremek do ciastek, ale można też zrobić paski i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.
Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wysypujemy około łyżki bułki tartej. Do jabłek ze słoika dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i całość przekładamy na ciasto. Układamy wycięte z ciasta ozdoby. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż stanie się złociste na wierzchu.
Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.