Jabłecznik z prażonymi jabłkami

Drukuj
24.02.2018   Magda

U mnie w domu robienie prażonych jabłek na zimę to podstawa. Jak tylko wujek przyniesie całe siatki jabłek ze swojej działki, zaczyna się u mnie w domu masowa produkcja słoików z jabłkami. Takie jabłka świetne są do owsianki ale można z nich też wyczarować nieziemsko pyszny i prosty jabłecznik. Moje jabłka są ciemne ze względu na to, że nie dodaje do nich soku z cytryny, a też z czasem przy przechowywaniu, także mus trochę ciemnieje. W niczym to nie przeszkadza, jabłecznik i tak znika w oka mgnieniu.

Składniki (na formę do tarty o średnicy 31cm):

  • 1,5 szklanki mąki i trochę do podsypywania
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75g margaryny i odrobina do posmarowania formy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do obsypania formy

Nadzienie:

  • litrowy słoik prażonych jabłek – patrz przepis poniżej*
  • łyżeczka cynamonu

Prażone jabłka:

  • 1,5 słodkich jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • odrobina wody

 

*Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień do minimum i prażymy, od czasu do czasu mieszając aż jabłka będą się rozpadać. 

 

Gotowe jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut – ja wstawiam je do garnka wyłożonego ściereczką i gotuje 15 minut. Następnie gorące słoiki wykładamy, obracamy denkiem do dołu i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Robimy dołek i wbijamy 2 jajka. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolite, elastyczne ciasto – jak się lepi, możemy dosypać odrobinę mąki.

 

Podsypujemy stolnicę mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim spód oraz brzegi formy. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby na wierzch – ja użyłam foremek do ciastek, ale można też zrobić paski i ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta.

 

Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wysypujemy około łyżki bułki tartej. Do jabłek ze słoika dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i całość przekładamy na ciasto. Układamy wycięte z ciasta ozdoby. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż stanie się złociste na wierzchu.

 

Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *