Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cukinia – użyłam żółtej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 4 cebulek dymek
- sól i pieprz do smaku
- około 3 łyżki oliwy
Kruszonka:
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 50g masła
- 100g sera feta
Nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne skrapiamy odrobiną oliwy.
Przygotowujemy warzywa – bakłażana kroimy w półcentymetrową kostkę, w taką samą kostkę kroimy cukinię. Pomidorki kroimy na pół. Cebulkę dymkę kroimy w średnij grubości pióra – białą i zieloną część. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sól i pieprz do smaku, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.
Naczynie z warzywami wstawiamy do podpieczenia na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę – do bułki tartej i mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i ucieramy w palcach na drobną kruszonkę. Do tego wkruszamy fetę i mieszamy.
Wyciągamy naczynie z piekarnika, warzywa mieszamy. Na wierzch sypiemy przygotowaną wcześniej kruszonkę i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Pieczemy do chwili zarumienienia się kruszonki, około 15-20 minut. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.