Muffinki Oreo

Drukuj
18.03.2020   Magda

Oreo to jedna z moich ulubionych ciasteczek, kupione znikają w zawrotnym tempie. A co powiecie aby ich cudowny, intensywnie czekoladowy smak magicznie rozmnożyć na 12 pysznych muffinek? Na wierzchu dla chrupkości trochę kawałków oryginalnych ciasteczek oraz lśniąca kakaowa polewa. Nic więcej nie trzeba, no chyba że filiżanki gorącej kawy.

Składnik (na 12 muffinek):

  • 15 ciasteczek Oreo lub podobnych
  • 1 szklanka i 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego
  • 100ml mleka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka ekstraktu waniliowego – domowej roboty

Na polewę:

  • 50g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wypełniamy papilotkami.

 

10 sztuk ciasteczek rozbijamy wałkiem na bardzo drobne kawałki, 5 pozostały siekamy osobno na kawałki – będą do posypania wierzchu muffinek. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia oraz sodę.

 

Do osobnej miski wkładamy serek homogenizowany, mleko i jajko i dokładnie mieszamy do połączenia. Do nich dodajemy cukier, olej oraz ekstrakt waniliowy – mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suchę, mieszamy dokładnie do połączenia. Na koniec do ciasta wsypujemy proszek z ciasteczek Oreo, delikatnie ale dokładnie mieszamy.

 

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej z muffinek układamy kilka kawałków posiekanych ciasteczek.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie gdy muffinki się studzą, robimy polewę – do rondelka wkładamy masło oraz mleko. Rozpuszczamy wszystko na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła z mlekiem wsypujemy kakao oraz cukier – mieszamy dokładnie cały czas, rozcierając wszystkie grudu. Cały czas mieszając, gotujemy do zagotowania i do uzyskania gęstej konsystencji polewy. Ściągamy z ognia aby lekko przestynęła. Dolewamy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

 

Gotową polewą polewamy ostygnięte muffinki. Zajadamy.

 



1 thought on “Muffinki Oreo”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *