Pomarańczowe muffiny z żurawiną

Drukuj
 22.12.2015   Magda

Słodka pomarańcza i żurawina to smakowity zestaw, który świetnie wpisuje się w klimat świąt. Puszyste i słodkie muffiny to też super rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na świąteczne wypieki.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju

Na lukier:

  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • kilka posiekanych żurawin dla ozdoby
  • pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami – ja wykorzystałam silikonowe foremki na muffinki.

 

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier, szczyptę soli i żurawinę. Mieszamy aby żurawina pokryła się mąką – dzięki temu nie opadnie na dno podczas pieczenia.

 

Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, sos z pomarańczy, wybijamy jajko i dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy.

 

Wsypujemy mokre składniki do mokrych i krótko ale dokładnie mieszamy. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Wystawiamy do ostygnięcia.

 

Po wystygnięciu muffinek przygotowujemy lukier – mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz skórką – rozcieramy wszystko aż lukier stanie się gładki i gęsty. Jeśli lukier nie ma odpowiedniej konsystencji dodajemy cukru do zagęszczenia lub soku do rozrzedzenia. Gotowym lukrem polewamy muffinki i ozdabiamy siekaną żurawiną.

 



1 thought on “Pomarańczowe muffiny z żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *