Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- pół szklanki suszonej żurawiny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
Na lukier:
- 6 czubatych łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- kilka posiekanych żurawin dla ozdoby
- pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami – ja wykorzystałam silikonowe foremki na muffinki.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier, szczyptę soli i żurawinę. Mieszamy aby żurawina pokryła się mąką – dzięki temu nie opadnie na dno podczas pieczenia.
Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, sos z pomarańczy, wybijamy jajko i dodajemy skórkę z pomarańczy. Mieszamy.
Wsypujemy mokre składniki do mokrych i krótko ale dokładnie mieszamy. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Wystawiamy do ostygnięcia.
Po wystygnięciu muffinek przygotowujemy lukier – mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz skórką – rozcieramy wszystko aż lukier stanie się gładki i gęsty. Jeśli lukier nie ma odpowiedniej konsystencji dodajemy cukru do zagęszczenia lub soku do rozrzedzenia. Gotowym lukrem polewamy muffinki i ozdabiamy siekaną żurawiną.
Wyglądają pysznie:)