Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki zwykłej mąki
- 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajko
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju kokosowego i trochę do smażenia
- szklanka borówek amerykańskich
Dodatkowo:
- miód do polania
- jogurt grecki
- kilka dodatkowych świeżych borówek
2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski wybijamy jajko, dodajemy do niego cukier puder i chwilę ubijamy różgą, aby cukier się rozpuścił, a jajko spieniło. Do jajek dodajemy mleko oraz olej kokosowy i mieszamy do połączenia. Do mokrych składników dodajemy suche – mąkę zwykłą, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy na jednolite, gęste ciasto.
Na patelnie wrzucamy mały kawałek oleju kokosowego, rozpuszczamy. Smażymy pancakesy – około 1,5 łyżki ciasta wylewamy na patelnie, z wierzchu wykładamy kilka borówek. Gdy na brzegu placków pojawią się bąbelki to znaczy że jest gotowy do obrócenia. Odwrócone, pieczemy do lekkiego zarumienienia.
Gotowe placki podajemy gorące, przybrane świeżymi owocami, polane miodem. Jogurt grecki podajemy osobno i dawkujemy jak lubimy.