Składniki (na 12 muffinek):
- 100g borówek amerykańskich
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki mleka
Kruszonka:
- 50g zimnego masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Blachę do pieczenia wykładamy papilotkami, piekarnik nagrzewamy do 180°.
Robimy kruszonkę – do mąki i cukru dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcieramy składniki razem do utworzenia ziarnistej kruszonki – kruszonka do muffinek nie powinna mieć zbyt dużych kawałków.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej, cukier i mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia składników łyżką, niezbyt długo.
Wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Na wierzch rozkładamy równomiernie borówki i posypujemy porcją kruszonki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do chwili gdy kruszonka jest złocista. Wystawiamy do ostygnięcia.