Składniki (na 1 dużą porcje):
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- szklanka mleka migdałowego
- kropla esencji migdałowej
- 50g mrożonych wiśni
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- łyżka płatków migdałowych
Kaszę wrzucamy na sito i opłukujemy kilka razy pod bieżącą wodą, odsączamy i przekładamy do garnka. Zalewamy mlekiem, dodajemy szczyptę soli oraz kroplę esencji migdałowej i doprowadzamy do gotowania, po czym zmiejszamy ogień na mały i często mieszając, gotujemy około 10-12 minut.
W tym czasie możemy przygotować także wiśnie – mrożone wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i łyżkę wody. Gotujemy na średnim ogniu, do rozpuszczenia i puszczenia soku. Następnie 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozdabiam w łyżce wody, po czym wlewamy do wiśni i gotujemy jeszcze dosłonie chwilkę do zgęstnienia. Ściągamy z ognia.
Jaglankę przekładamy do miseczki, polewamy obficie wiśniamy, posypujemy płatkami migdałowymi i od razu podajemy.