Makowiec japoński

Drukuj
14.12.2025   Magda

Makowiec japoński to ciasto, które potrafi oczarować od pierwszego kęsa — miękkie, wilgotne i pełne makowego aromatu, a przy tym zupełnie bez mąki. Jego sekret tkwi w połączeniu mielonego maku z soczystymi jabłkami, które nadają mu niezwykłej lekkości i naturalnej słodyczy. Dodatek rodzynek, orzechów włoskich oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia, że każdy kawałek jest pełen świątecznych smaków i przyjemnych niespodzianek tekstury. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale też bardzo proste do przygotowania — idealne dla tych, którzy chcą zaskoczyć domowników czymś innym niż tradycyjny makowiec. Z białą czekoladą i dekoracjami wygląda wręcz bajecznie i doskonale prezentuje się na świątecznym stole.

Składniki (na formę o średnicy około 22cm):

  • 250g mielonego maku
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jabłka
  • 50g rodzynek sułtanek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100g rozpuszczonego masła

Do ozdoby:

  • 100g białej czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki
  • jadalne ozdoby – u mnie całe migdały oraz płatki, pestki granatu, świeża żurawina, kandyzowany pomarańcz, cukrowa posypka oraz posypka czekoladowa

 

Zaczynamy od zalania mielonego maku ciepłym mlekiem i odstawienia go na około 30-40 minut, aby napęczniał i zmiękł. W tym czasie możemy namoczyć rodzynki w gorącej wodzie – na 10 minut, po czym odcedzamy. Siekamy także orzechy, na mniejsze kawałki.

 

Po upływie czasu moczenia maku, przekładamy go do czystej ściereczki i porządnie odciskamy. Odkładamy na chwilę.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°, tortownice wykładamy papierem do pieczenia.

 

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.

 

Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszysty, jasno żółty krem. Dalej ubijając, dolewamy cienkim strumykiem rozpuszczone masło, a następnie, po łyżce, dodajemy mak.

 

Obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Do miski z masą makową dodajemy jabłko, aromat migdałowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę i delikatnie miksujemy tylko do połączenia.  Do tego dodajemy rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i już za pomocą łyżki, wszystko dokładnie mieszamy.

 

Ubitą pianę z białek delikatnie mieszamy z masą, starając się nie utracić ich lekkości. Gotowe ciasto przelewamy do formy.

 

Pieczemy ciasto przez około 45–55 minut, aż makowiec lekko się przyrumieni na brzegach. Studzimy chwilę w formie, a następnie odpinamy pierścień tortownicy i studzimy na kratce.

 

Gdy makowiec jest już ostudzony, przygotowujemy polewę – podgrzewamy śmietankę. Do osobnej miski dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę i gdy kremówka jest ciepła, wlewamy ją na czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, aby ciepło śmietanki zaczęło rozpuszczać czekoladę, po czym mieszamy, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Polewamy nią ciasto i dekorujemy według uznania jadalnymi dodatkami.

 

Gotowy makowiec możemy podawać, ale tak naprawdę najlepiej smakuje kolejnego dnia. Przechowujemy go w lodówce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *