Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 50g masła
- 7 łyżek miodu
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 300ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 80g miękkiej margaryny
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- garść orzechów włoskich
Masło wkładamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy mleko, miód i wszystko razem rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC, a blachę do muffinów wykładamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Do płynnych składników dodajemy jajka i mieszamy. Suche składniki mieszamy w mokrymi. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 1/2 wysokości. Wykładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Upieczone wystawiamy do ostygnięcia.
Zajmujemy się przygotowaniem kremu – w rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę mannę. Wszystko chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Gęstą masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, ostygniętą mannę ucieramy z miękką margaryną na krem. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone muffiny.
Garść orzechów prażymy przez 2 minuty na patelni, następnie szatkujemy i posypujemy wierzch muffinów.
Świetny pomysł z tymi muffinkami – nie jestem mistrzem w pieczeniu, więc na pewno zabiorę się za jakąś łatwiejszą opcję.