Składniki (na 3 porcje):
- 200g makaronu łazanki
- 100g zmielonego, suchego maku
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki namoczonych w wodzie rodzynek
- 1 łyżka masła i odrobina do wysmarowania formy
Na kruszonkę orzechową:
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 50g zimnego masła
Mak wykładamy na sito i przepłukujemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie, wykładamy na sito i dokładnie odcedzamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest ugotowany, odcedzamy go, przepłukujemy i dodajemy do niego łyżkę masła, aby rozpuściła się w gorącym makaronie. Formę żaroodporną smarujemy masłem i wykładamy do niej makaron.
Z zimnego masła, mielonych orzechów, mąki i cukru robimy kruszonkę – ucieramy w palcach kawałki masła z suchymi składnikami, aby utworzyły się grudki kruszonki. Odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180°.
Do odcedzonego mak dodajemy miód, skórkę z pomarańczy i odcedzone rodzynki. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru i miksujemy na jasny, puszysty krem. Przekładamy go do maku i delikatnie mieszamy. Masę makową układamy równomiernie na makaronie. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut aż kruszonka jest złocista.
Podajemy gorące. Dobrze smakuje polane odrobiną śmietanki kremówki.
ciekawy przepis na świąteczne łakocie 🙂