Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- połówka małej dyni piżmowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 centymetrowy kawałek imbiru
- łyżeczka kurkumy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 100g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
- 2 garście świeżego szpinaku
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oleju
- szczypta chili – opcjonalnie
Przygotowujemy składniki – cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce, to samo robimy z imbirem. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w centymetrową kostkę.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę – smażymy do zeszklenia, około 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie, dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę – cały czas mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy soczewice, pokrojoną dynię i zalewamy wszystko bulionem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. W czasie gotowania sprawdzamy czy soczewica za bardzo nie wchłonęła płynu, jeśli tak się dzieje, dolewamy odrobinę wody.
W międzyczasie myjemy pomidorki, które przekrawamy na pół, a także myjemy szpinak i siekamy z grubsza.
Po upływie czasu gotowania, soczewica oraz dynia powinny być już miękkie. Za pomocą widelca, rozdrabniamy część kawałków dyni. Do potrawy dodajemy pomidorki oraz szpinak, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na sam koniec dolewamy śmietanki, mieszamy i ściągamy z ognia.
Gotowy dalh z soczewicy świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Dla pikanterii możemy dodać na sam koniec szczyptę płatków chili.