Makaron z cukinią i sosem tahini

Drukuj
11.09.2025   Magda

Ten makaron to szybka podróż w kierunku Bliskiego Wschodu – kremowy sos z tahini otula cienkie nitki cukinii i ulubiony makaron, a na wierzchu ląduje złocista, chrupiąca ciecierzyca. Wegański, prosty i pełen smaku. Idealny na te dni, kiedy masz ochotę na coś innego niż klasyczny pomidorowy czy śmietanowy sos – coś kremowego, orzechowego, z charakterem i bez zbędnego kombinowania.

Składniki (na 2 porcje):

  • 180g makaronu linguini lub spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • łyżka oliwy

Na sos:

  • 2 łyżki pasty tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki odsączonej z ciecierzycy
  • łyżka oliwy
  • odrobina słodkiej papryki w proszku oraz mielonego kuminu

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, może się przydać do rozrzedzenia sosu.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Do miskiprzekładamy wysypujemy dobrze odcedzoną, przepłukaną i osuszoną ciecierzycę. Dodajemy do niej oliwę oraz przyprawy – dobrze razem mieszamy. Wykładamy ciecierzycę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, wstawiamy do piekarnika na 6 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy i wstawiamy na kolejne 4-5 minut, już obserwując aby nam się zbytnio nie przypiekła. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę.

 

Do blendera kielichowego lub robota kuchennego, dajemy obrany i starty czosnek, pastę tahini, oliwę, sos sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz pieprz do smaku – nie solimy, sos sojowy jest wystarczająco słony, dodatkowo, dodamy też słonej wody spod makaronu. Miksujemy na gładki sos, odstawiamy na chwilę.

 

Cukienie myjemy i albo az pomocą specjalnej obieraczki lub ostrego noża, tniemy ją na cienkie, długie paski, trochę jak makaron spagetti. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

 

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę oraz cukinie – wszystko smażymy chwilę, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – oło 3-4 minuty. Dodajemy do nich ugotowany makaron oraz przygotowany sos – mieszamy wszystko razem, do podgrzania. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy wody spod gotowania makaronu, mieszamy do uzyskania kremowej kosystencji sosu.

 

Danie jest gotowe do podania, serwujemy je z chrupiącą, upieczoną ciecierzycą oraz posypane sezamem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *