Składniki (na 2 porcje):
- 180g makaronu linguini lub spaghetti
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- łyżka oliwy
Na sos:
- 2 łyżki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 4 łyżki odsączonej z ciecierzycy
- łyżka oliwy
- odrobina słodkiej papryki w proszku oraz mielonego kuminu
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, może się przydać do rozrzedzenia sosu.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Do miskiprzekładamy wysypujemy dobrze odcedzoną, przepłukaną i osuszoną ciecierzycę. Dodajemy do niej oliwę oraz przyprawy – dobrze razem mieszamy. Wykładamy ciecierzycę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, wstawiamy do piekarnika na 6 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy i wstawiamy na kolejne 4-5 minut, już obserwując aby nam się zbytnio nie przypiekła. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na chwilę.
Do blendera kielichowego lub robota kuchennego, dajemy obrany i starty czosnek, pastę tahini, oliwę, sos sojowy, płatki drożdżowe, sok z cytryny oraz pieprz do smaku – nie solimy, sos sojowy jest wystarczająco słony, dodatkowo, dodamy też słonej wody spod makaronu. Miksujemy na gładki sos, odstawiamy na chwilę.
Cukienie myjemy i albo az pomocą specjalnej obieraczki lub ostrego noża, tniemy ją na cienkie, długie paski, trochę jak makaron spagetti. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę oraz cukinie – wszystko smażymy chwilę, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – oło 3-4 minuty. Dodajemy do nich ugotowany makaron oraz przygotowany sos – mieszamy wszystko razem, do podgrzania. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy wody spod gotowania makaronu, mieszamy do uzyskania kremowej kosystencji sosu.
Danie jest gotowe do podania, serwujemy je z chrupiącą, upieczoną ciecierzycą oraz posypane sezamem.