Składniki (na 2 porcje):
- 160g makaronu penne
- 1 średni fenkuł
- szczypta chili
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
Na posypkę:
- kromka pszennego chleba bez skórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta sproszkowanego czosnku
Zaczynamy od zrobienia kruszonki – chleb przekładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na średniej wielkości okruchy. Na patelnię dodajemy oliwę, rozgrzewamy i wsypujemy na nią okruchy chleba. Podsmażamy mieszając, aż staną się złociste i chrupiące. Ściągamy z patelni i do jeszcze ciepłych dodajemy szczyptę sproszkowanego czosnku – mieszamy i odstawiamy.
Fenkuła myjemy, osuszamy i odcinamy od niego łodygi i nać. Łodygi kroimy w średniej grubości plastry a nać odkładamy na później. Resztę warzywa przekrawamy na ćwiartki, usuwamy twardy głąb i kroimy w średniej grubości plastry.
Wstawiamy wodę na makaron, porządnie solimy. Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu, która przyda się później. Ugotowany makaron odcedzamy, nie przelewamy – ma być gorący.
Do miski wybijamy jajko, roztrzepujemy. Dodajemy do niego śmietanę i dokładnie rozprowadzamy.
Na patelnię po kruszonce wkładamy masło i rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy pokrojony fenkuł – bulwę oraz łodygę i smażymy, aż zacznie się podpiekać na złocisto. Następnie dodajemy odrobinę chili i smażymy jeszcze minutę mieszając.
Wyłączamy ogień pod patelnią. Dodajemy do niej gorący makaron oraz jajka ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Ja lubię jak sos jest lekko płynny dlatego dodaję na patelnię też odrobinę słonej wody spod makaronu, mieszam. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Od razu podajemy gorące danie, posypane z wierzchu kruszonką z chleba i ozdobione nacią kopru.
Zapowiada się pysznie! Makaron z kruszonką to dla mnie coś nowego 😀