Filet w panierce z płatków kukurydzianych z dodatkami

Drukuj
29.08.2016   Magda

Jeśli lubicie chrupiącą panierkę na kotlecie to koniecznie musicie wypróbować taką z płatków kukurydzianych – takiej chrupkości dotąd nie było na moim talerzu 🙂 Dodatkowo, dobrej jakości filet z kurczaka, najlepiej świeży i z chodu ekologicznego, zapewni odpowiednią soczystość i świetny smak. Do tego przepyszna surówka – w tym wydaniu z marchewki i ananasa, oraz chrupiące ziemniaczki i obiad gotowy.

Składniki (na porcję dla 2 osób):

  • 1 duży filet z kurczaka
  • około 150g płatków kukurydzianych
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia

Pieczone ziemniaczki:

  • 500g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkie papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do skropienia ziemniaków

Surówka z z marchewki i ananasa:

  • 3 średnie marchewki
  • 170g ananasa w kawałkach
  • 4 łyżki soku spod ananasa
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Jeśli mamy ochotę podać danie z dodatkami najlepiej jest zacząć od ziemniaków – porządnie szorujemy ziemniaki, przekładamy je do garnka, dodajemy łyżkę soli i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy i podgotowujemy aż będą wpół ugotowane. 

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy skórką do dołu na blaszce. Posypujemy je solą, pieprzem oraz papryką, skrapiamy olejem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. 

 

W międzyczasie przygotowujemy kotlety i surówkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół na dwa cienkie ale duże kotlety, które jeszcze dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy kotlety z każdej strony solą, pieprzem oraz odrobiną papryki. Odstawiamy.

 

Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej ananasa, sok z ananasa, cytryny oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.

 

Płatki kukurydziane wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na małe kawałki, następnie rozkładamy je na dużym talerzu. Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w rozkłóconym jajku, w płatkach, dokładnie dociskając panierkę. Na patelnie wylewamy olej, rozgrzewamy i wkładamy kotlety. W chwili gdy je wkładamy zmniejszamy ogień do połowy i smażymy kotlety z każdej strony na złocisty kolor – zmniejszenie ognia po włożeniu mięsa jest konieczne, aby panierka od razu się nie spaliła, zanim mięso w środku się upiecze. 

 

Upieczone kotlety podajemy gorące z ziemniakami i surówką.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *