
Składniki (na porcję dla 2 osób):
- 1 duży filet z kurczaka
- około 150g płatków kukurydzianych
- 1 duże jajko
- szczypta soli oraz pieprzu
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
Pieczone ziemniaczki:
- 500g ziemniaków
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkie papryki
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do skropienia ziemniaków
Surówka z z marchewki i ananasa:
- 3 średnie marchewki
- 170g ananasa w kawałkach
- 4 łyżki soku spod ananasa
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Jeśli mamy ochotę podać danie z dodatkami najlepiej jest zacząć od ziemniaków – porządnie szorujemy ziemniaki, przekładamy je do garnka, dodajemy łyżkę soli i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy i podgotowujemy aż będą wpół ugotowane.
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Podgotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i układamy skórką do dołu na blaszce. Posypujemy je solą, pieprzem oraz papryką, skrapiamy olejem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kotlety i surówkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół na dwa cienkie ale duże kotlety, które jeszcze dodatkowo rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy kotlety z każdej strony solą, pieprzem oraz odrobiną papryki. Odstawiamy.
Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niej ananasa, sok z ananasa, cytryny oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia.
Płatki kukurydziane wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na małe kawałki, następnie rozkładamy je na dużym talerzu. Każdy z kotletów dokładnie obtaczamy w rozkłóconym jajku, w płatkach, dokładnie dociskając panierkę. Na patelnie wylewamy olej, rozgrzewamy i wkładamy kotlety. W chwili gdy je wkładamy zmniejszamy ogień do połowy i smażymy kotlety z każdej strony na złocisty kolor – zmniejszenie ognia po włożeniu mięsa jest konieczne, aby panierka od razu się nie spaliła, zanim mięso w środku się upiecze.
Upieczone kotlety podajemy gorące z ziemniakami i surówką.