Jaja po turecku z warzywami

Drukuj
12.04.2025  Magda

Jeśli uwielbiacie klasyczne jajka po turecku, to te pokochacie! Oprócz wspaniałych jajek w koszulkach, jogurtu i aromatyzowanego masła znajdziemy na talerzu wspaniałe warzywa, które urozmaicają to cudowne już samo w sobie śniadanie. Do tego świeże pieczywo i nie ma dla mnie nic lepszego, aby dobrze zacząć dzień.

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 2 duże jajka
  • 1/2 średniej cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka masła
  • szczypta chili
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek i świeża bazylia do posypania

 

Przygotowujemy warzywa – myjemy cukinię, pomidorki. Cukinie przecinamy wzdłuż na pół na następnie w średniej grubości półplasterki. Pomidorki przekrawamy wzdłuż na pół. Obraną cebulę kroimy w cienkie pióra.

 

Na talerz wykładamy porcję jogurtu, rozprowadzamy. Odstawiamy do podania.

 

Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy, rozgrzewamy. Wrzucamy na nią najpierw cukinie oraz cebulę, smażymy około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kolendrą. Wyłączamy pod patelnią ogień, ale trzymamy na ciepłym palniku.

 

W międzyczasie, do rondelka z pokrywką wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę octu. Doprowadzamy prawie do wrzenia, do chwili gdy zaczną się uwalniać bąbelki z dna rondla. Ostrożnie wybijamy jajko do małego kubeczka. Za pomocą łyżki robimy wirek w wodzie i do jego środka ostrożnie wlewamy jajko – nie róbmy tego z wysoka. Gdy jajko jest już w wodzie, wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 4 minuty. Możemy działać na dwa garnki jednocześnie, aby mieć dwa jajka gotowe w tym samym czasie.

 

Po upływie 4 minut, za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy jajko na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się wody. Następnie przekładamy na wcześniej przygotowany jogurt. Jeśli działamy z jajkami na jeden rondelek, nie kładziemy pierwszego jajka od razu na jogurt, aby nie ostygło. Najlepiej zostawmy je na ręczniku, do chwili przygotowania drugiego jajka. 

 

Na talerz z wyłowionymi jajkami układamy ciepłe warzywa – możemy je dosłownie minutę jeszcze podgrzać przed podanie. Na patelnie po warzywach, jeszcze ciepłą, wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy. Do rozpuszczonego masła dodajemy chili oraz słodką paprykę, mieszamy, smażymy około pół minuty. Tak przygotowanym masłem polewamy jajka z wierzchu. Całość posypujemy jeszcze na koniec posiekanymi ziołami i od razu podajemy ze świeżym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *