Składniki (na 1 dużą porcję):
- 2 jajka
- pół małej cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- kilka listków bazylii
Do podania:
- posypka z ziaren
- świeże pieczywo
Przygotowujemy warzywa – cukinię i pomidorki myjemy. Cukinię kroimy w średniej grubości ćwiartki, pomidory przekrawamy na pół.
Na patelnie wlewamy oliwę, odrobinę nagrzewamy i wrzucamy na nią pokrojoną cuknie – smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać, około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do cukinii dodajemy pomidorki, doprawiamy odrobiną soli i świeżego pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
Usmażone warzywa przesuwamy na dwa brzegi patelni, a na środek wybijamy jajka – smażymy jajka sadzone, ja najlepiej lubię przykryć patelnię przykrywką, zmniejszyć ogień na średni i obserwować poziom ścinania się białka – białka jajek mają być ścięte, a żółtka powinny się pokryć delikatną białą błonką.
Tak upieczone jajka doprawiamy z wierzchu solą, mielonym pieprzem, obficie posypujemy posypką z ziaren. Na warzywa dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Tak przygotowane danie od razu podajemy – możemy przełożyć na talerz lub zajadać bezpośrednio z patelni. Świetnie pasuje ze świeżym pieczywem.