Składniki (na 4 porcje):
- około 14 podłużnych biszkoptów
- 200ml śmietanki kremówki
- 150g serka mascarpone
- łyżeczka cukru pudru lub do smaku
Na poncz kawowy:
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100ml wrzątku
- pół kieliszka likieru amaretto
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Tworzymy poncz kawowy – we wrzątku rozpuszczamy kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy likier amaretto i mieszamy.
Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej cukier puder, miksujemy minutę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami mascarpone i miksujemy do chwili połączenia składników – około 2-3 minuty.
Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów oraz wierzchnią warstwę kremu – możemy go wyłożyć łyżką lub wyszprycować rękawem cukierniczym.
Na wierzch deseru przesiewamy po odrobinie kakao. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby deser dobrze się przegryzł i przeszedł smakami. Przed podaniem możemy udekorować chrupiącym biszkoptem.