Składniki (wielkość formy podana poniżej):
- opakowanie serka mascarpone
- 330ml śmietanki kremówki 30%
- łyżeczka cukru pudru – opcjonalnie
- opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g
- mała filiżanka zimnego espresso
- kieliszek likieru amaretto
- kakao do posypania
Ilość składników w przepisie, pozwala wypełnić dużą formę o wymiarach około 15cm na 22cm. Ja przygotowuje swoje tiramisu w szklanej formie, ale można zrobić je także w metalowej – wtedy wykładamy spód i boki papierem do pieczenia, aby ciasto nie przeszło smakiem metalu.
Do miski wlewamy dobrze schodzoną śmietankę i zaczynamy ubijać, na początku na niskich obrotach, a potem zwiększamy obroty miksera. Gdy śmietanka jest częściowo ubita, ale jeszcze nie bardzo sztywna, dodajemy serek mascarpone oraz łyżeczkę cukru pudru, jeśli używamy – miksujemy wszystko razem, ale już na niskich obrotach miksera. Odstawiamy i przygotowujemy spód do ciasta.
Do głębokiego talerza wlewamy wystudzone espresso, amaretto i mieszamy. W ponczu moczymy pierwszą porcję biszkoptów – pojedynczo, szybko nasączamy biszkopty – mają być jedynie mokre z obu stron, a nie przesiąknięte na wylot płynem. Biszkoptami wypełniamy szczelnie spód formy – przycinamy ciasta na wymiar jeśli nie mieszczą się dwa pełne rzędy. Na wierzch wykładamy ½ kremu. Po czym powtarzamy czynność – drugą porcją biszkoptów moczymy w ponczu, układamy szczelnie na warstwie kremu i wykładamy resztę śmietany z mascarpone. Wyrównujemy wierzch ciasta i posypujemy równomiernie kakao. Ciasto przed podaniem chłodzimy minimum 4 godziny w lodówce.