Składniki (na około 20 pierogów):
- szklanka mąki
- 100ml ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 500g chudego twarogu
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
Na polewę:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
Zaczynamy od zrobienia farszu – twaróg z cukrem, jajkiem i pastą waniliową rozcieramy widelcem do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Odstawiamy.
Robimy okrasę – do rondelka wrzucamy masło, sok z pomarańczy oraz skórkę i na małym ogniu rozpuszczamy. Gdy się rozpuści, dodajemy cukier i mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a omasta z mętnego stanie się delikatnie przejrzysta – około 5 minut, na małym ogniu, cały czas mieszając. Po tym czasie, ściągamy z ognia. Jeśli zastygnie, nie ma się co martwić, spokojnie rozpuści się po podgrzaniu.
Nastawiamy duży garnek z wodą. Z mąki, soli i wody zagniatamy jednolite i sprężyste ciasto. Przekrawamy je na 2 porcje. Gdy z jedną będziemy działać, drugą wkładamy pod ściereczkę kuchenną. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki, duży placek. Szklanką wycinamy krążki na pierogi, z jednej porcji wychodzi około 10 pierogów.
Na każdym krążek układamy porcję farszu – około czubatej łyżeczki. Składamy każdego pieroga na pół, brzegi mocno sklejamy, robimy szczypankę. Gotowe pierogi układamy na czystej ściereczce i przykrywamy. Z drugą porcją ciasta postępujemy podobnie.
Woda powinna się gotować, ale nie intensywnie wrzeć. Wrzucamy porcję pierogów – nie więcej niż 10. Po wrzucaniu bardzo delikatnie mieszamy w jednym kierunku, łyżką cedzakową. Pierogi są gotowe po 2 minutach od chwili wypłynięcia. Wyciągamy je łyżką cedzakową na półmisek i przykrywamy, aby nie ostygły.
Ugotowane gorące pierogi od razu podajemy, polane obficie podgrzaną pomarańczową polewą. Jeśli nie uda się wam zjeść wszystkich ugotowanych pierogów jest na to patent – zimne możecie spokojnie odgrzać na patelni – wkładamy pierogi na patelnię, dodajemy łyżkę polewy i łyżkę wody. Stawiamy na małym ogniu, przykrywamy i pozwalamy się chwilę dusić, około 3-4 minuty. Następnie obracamy, na większym ogniu chwilę smażymy z drugiej strony. Podajemy.