Składniki (na 12 babeczek):
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Poncz:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzącej wody
- 2 łyżeczki likieru amaretto
Krem:
- 100ml śmietanki kremówki
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- dodatkowo kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się nie sprawdzą, bo potem trudno wyciągnąć z nich upieczone biszkopty.
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy na pianę. Gdy jest już dobrze ubita, stopniowo dodajemy cukier nie przestając miksować, aż uzyskamy błyszczącą, sztywną pianę. Następnie, po kolei, do piany dodajemy żółtka, ekstrakt waniliowy, dwie mąki i proszek do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeni wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
Gdy muffinki ostygną, nasączamy je uprzednio przygotowanym i ostygniętym ponczem – około 0,5 łyżeczki na jedną muffinkę. Przygotowujemy krem – do miski wlewamy śmietankę i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Miksujemy, aż śmietana jest mocno sztywna. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniem. Wierzch posypujemy kakao.
Muffinki możemy od razu podawać albo schłodzić w lodówce.