Zupa chrzanowa

Drukuj
15.04.2014   Magda

W tym roku w moim domu postanowiliśmy zrezygnować z tradycyjnego barszczu białego na Wielkanoc i wprowadzić lekką, jak dla nas innowacje. Wydaje mi się, że wykonanie zupy chrzanowej jest nawet szybsze i łatwiejsze niż zrobienie barszczu, zwłaszcza jeśli jeszcze samodzielnie robi się zakwas, a smakiem jest zbliżone i równie dobrze smakuje z jajkiem lub białą kiełbasą. Jak dla mnie, wpasowuje się w kulinarne klimaty świąt Wielkanocnych.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 łyżeczki ostrego chrzanu (lub do smaku)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenek pieprzu
  • 1 kostka warzywna
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka oliwy

 

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę. Przesmażamy około 5 minut na złocisty kolor. Część cebulki odkładamy na potem do okraszenia zupy. Do reszty cebuli dodajemy pokrojone ziemniaczki i dolewamy tyle zimnej wody, aby zakryło ziemniaki. Wrzucamy ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę grzybową, majeranek, czosnek i gotujemy pod uchyloną przykrywką aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i łączymy dokładnie śmietanę z mąką i chrzanem.

 

Gdy ziemniaki są już miękkie, dolewamy wody – w zasadzie dolewamy tyle ile chcemy zupy, ale jeśli daliśmy 2 ziemniaczki i dolejemy garnek wody, to wiadomo że coś jest nie tak 😉 Następnie odrobinę zupy dodajemy do uprzednio przygotowanej śmietany, aby się zagrzała, po czym wszystko wlewamy do garnka. Doprowadzamy zupę do wrzenia i chwilę jeszcze gotujemy aby śmietana i mąka zagęściły zupę. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy postnie z ugotowanym na twardo jajkiem lub nie postnie – z pieczoną białą kiełbasą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.