Teraz nalegam na jej przygotowanie i zajadam z chęcią. Nigdy nie mam za mało tej słodko-kwaskowej warzywnej potrawki, w sumie to jej zjadam najwięcej. Jej zwieńczeniem jest delikatna, idealnie upieczona, chrupiąca ryba. Ja lubię dorsza, ale każdy filet z białej ryby będzie idealny.
Składniki (na 3-4 porcje):
- około 350g filetów z dorsza lub innej białej ryby
- sól i pieprz do przyprawienia ryby
- odrobina mąki do panierowania
- olej do smażenia
- łyżka soku z cytryny
Warzywa po grecku:
- 5 dużych marchewek
- 2 średnie pietruszki
- kawałek selera
- połowa średniego pora
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- około 500ml przegotowanej wody
- 2 łyżki masła
Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i myjemy. Z pora usuwamy pierwszą warstwę, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca i opłukujemy warstwy. Cebulę obieramy. Cebulę i pora siekamy na drobno, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuszczamy masło i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i pora – przesmażamy do podpieczenia, około 5 minut. Następnie dodajemy starte warzywa, do tego ziele angielskie, liść laurowy, mieszamy aby wszystki zmieszało się z masłem i cebulowymi. Na patelnię z warzywami dodajemy 400ml wody, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw – jeśli są jeszcze twarde, dolewamy im jeszcze trochę wody i dusimy dalej jeszcze dodatkowe 10-15 minut.
Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w 100ml wody i wlewamy do miękkich warzyw. Dokładnie mieszamy i wszystko jeszcze gotujemy na większym ogniu przez 5 minut, aby koncentrat się lekko podgotował. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy.
Filety z ryby myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Od strony mięsa skrapiamy sokiem z cytryny, natomiast solą i pieprzem doprawiamy z każdej strony. Na talerz wysypujemy mąkę i panierujemy kawałki ryby z każdej strony.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, układamy kawałki ryby, skórą do dołu i smażymy na złocisty kolor. Następnie odwracamy, zmniejszamy na średni ogień i smażymy też na złocisty kolor – olej jest już tak gorący, że lepiej jest zmniejszyć ogień, a y ryby się od razu nie spaliła, a ładnie zarumieniła i doszła w środku. Upieczone kawałki odsączamy chwilę na ręczniku papierowym.
Upieczone, gorące kawałki ryby podajemy na gorącej warzywnej potrawce.