Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu penne
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 6 różyczek brokuła
- 100g pomidorków koktajlowych
- po 3 łyżki czarnych i zielonych oliwek
- 1 cebula
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki majonezu
- parmezan do podania
- pół łyżki drobno siekanej natki pietruszki
Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/3 szklanki wody spod gotowania. Ugotowany odcedzamy i trzymamy w cieple.
W drugim garnku z gotującą się, osoloną wodą blanszujemy brokuły podzielone na różyczki – duże różyczki przekrawamy na ćwiartki, a małe na pół. Gotujemy brokuły przez 3-4 minuty, po tym czasie odcedzamy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby się zahartował i zachował zielony kolor, po czym odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy i drobno siekamy, marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Umyte pomidorki przekrawamy na pół.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę – około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy oliwki, podgotowane brokuły oraz pomidory – delikatnie mieszamy i smażymy na patelni przez 2-3 minuty, aby wszystko się lekko zagrzało. Do tego wrzucamy ugotowany makaron, wlewamy całą wodę spod gotowania makaronu, dodajemy majonez i wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy makaron dobrze pokrył się powstającym sosem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy gorące, ze startym na płatki parmezanem.