Zapiekanka makaronowa z serami pleśniowymi i dojrzewającą szynką

Drukuj
03.02.2025  Magda

Podstawą dzisiejszej zapiekanki jest tak naprawdę klasyczny mac & cheese, ale ta wersja jest stanowczo bardziej dojrzała i wyrafinowana. Mamy w niej dojrzewającą szynkę, intensywną w smaku. Do tego nie mniej intensywny ser Lazur, ale w akceptowalnych ilościach oraz pikantna musztarda Dijon. Dla równowagi dodajemy do niej delikatnego sera Brie lub Camembert i słodkie szalotki. Takie danie może być serwowane na cudowny obiad, ale tak szczerze, z lampką białego wina może uświetnić niejedną kolację we dwoje.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu – użyłam casarecce
  • 100g dojrzewającej szynki
  • 1 cebulka szalotka
  • mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 150ml mleka
  • 50g sera Camembert lub Brie
  • 30g niebieskiego sera Lazur
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie kilka gałązek świeżego tymianku lub szczypta suszonego

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple. 

 

W tym czasie obieramy i siekamy na drobno szalotkę. Szynkę też kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy. Przygotowane sery siekamy z grubsza.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°.

 

Do garnka z grubym dnem dodajemy masło, rozpuszczamy i wrzucamy na nie szalotkę oraz szynkę – cały czas mieszając, smażymy wszystko na złocisto. Następnie łyżką cedzakową odławiamy szynkę oraz cebulę aby w ganku został sam tłuszcz. Dodajemy do niego czosnek, smażymy minutę po czym dodajemy mąkę i cały czas mieszając, smażymy kolejną minutę, aby mąka się uprażyła. Następnie nie przestając mieszać, dolewamy mleko i gotujemy tylko chwilę, do lekkiego zgęstnienia, sos powinien być dalej płynny. Ściągamy z ognia, dodajemy sery, musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszamy po czym dodajemy makaron oraz 2/3 wcześniej podpieczonej szynki z szalotką i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

 

Przekładamy wszystko do naczyń do zapiekania – możemy użyć osobne małe kokilki lub jedno duże naczynie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, posypujemy pozostałą szynką i szalotką, ozdabiamy świeżym tymiankiem lub posypujemy odrobiną suszonego który wcześniej rozcieramy w dłoniach i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *