Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem i szynką szwarcwaldzką

Drukuj
05.11.2021   Magda

Jedząc ten makaron miałam jedną myśl – o jejku, ale mi dzisiaj ten obiad wyszedł. Sama byłam zaskoczona, przecież to już któryś z kolei makaron z sosem pomidorowym czy też z kurczakiem, wszystkie dobre, ale tutaj zdecydowanie, niepodważalnie smak szynki szwarcwaldzkiej sprawił cuda – słony, dymny i intensywny, wyczuwalny w każdym kęsie. Do tego delikatny, ale wyczuwalny aromat wina. Danie idealne na obiad, ale też na elegancką kolację, na przykład we dwoje. Nie zawiedziecie się.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 100g dojrzewającej szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • po płaskiej łyżeczce suszonego oregano i bazylii
  • 150g makaronu tagliatelle
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • listki świeżej bazylii, do podania – opcjonalnie

 

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki – kroimy na 3-4 częście. Każdą oprószamy z obu stron odrobiną pieprzu i czerwonej papryki. Odkładamy. Szynkę szwardzwalcką kroimy w mniejsze kawałki – każdy pasek szynki na 4 kawałki.

 

Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i trzymamy w cieple.

 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka – na średnim ogniu, na złocisto z każdej strony. Ściągamy z ognia na talerz i przykrywamy folią aluminiową.

 

Na olej po smażeniu wrzucamy szynkę szwardzwalcką i smażymy ją, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni – 2-3 minut. Do tego wyciskamy obrane ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy passatę pomidorową, białe wino, suszone zioła – oragano i bazylię oraz odrobinę pieprzu. Zagotowujemy i gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.

 

W tym czasie upieczonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wielkości kęsa. Tak pokrojone wrzucamy do sosu, mieszamy i dusimy w sosie jeszcze kolejne 5 minut.

 

Po tym czasie sos jest gotowy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sosem mozemy polać makaron na talerzu, ale najlepiej jest wrzucić makaron do sosu i wszystko razem pomieszać. Podajemy gorące, posypane świeżymi listkami bazylii, jeśli używamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *