Składniki (na 2 duże porcje):
- 100g drobnego makaronu
- 250g drobnych pieczarek
- 1 duża cebula
- 50g sera Lazur
- pół szklanki tartego parmezanu
- 100g sera Camembert
- 4 łyżki śmietany 12%
- 4 łyżki mleka
- łyżka siekanej natki pietruszki
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Na kruszonkę:
- kromka razowego chleba
- 1/3 szklanki obranych orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i raz przelewamy wodą.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy na drobno. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy na niego cebulę i chwilę smażymy do zeszklenia – około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż pieczarki zaczną się lekko przypiekać – około 8-10 minut.
Na patelnię z pieczarkami dodajemy pokrojony z grubsza ser Lazur oraz Camembert, mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy na 2-3 minuty – ciepło na patelni sprawi, że sery już wstępnie się rozpuszczą. Następnie, dodajemy śmietanę oraz mleko i wszystko dokładnie rozprowadzamy, do całkowitego rozpuszczenia się serów. Po tym zabiegu wrzucamy na patelnię makaron, natkę pietruszki oraz parmezan, dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Do robota kuchennego wrzucamy orzechy, pokrojoną z grubsza kromkę chleba oraz oliwę – wszystko mielimy do utworzenia drobnej kruszonki.
Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy całą kruszonkę, lekko dociskając aby się przykleiła do makaronu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, aż kruszonka z wierzchu stanie się złocista. Podajemy gorące.