Składniki (na 3-4 porcje):
- 2 pętka kiełbasy, najlepiej podwawelskiej
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 200g drobnego makaronu
- 5 łyżek gotowego, pikantnego sosu paprykowego, może być Ajvar
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju
Zagotowujemy garnek z dobrze osoloną wodą na makaron. Gotujemy makaron al dente, następnie odcedzamy i nie przelewamy.
W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Wszystkie składniki kroimy w podobnej wielkości, drobną kostkę – kiełbasę, cukinię, paprykę oraz cebulę.
Na patelnię wlewamy olej, gdy się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Kiełbasę obsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Do niej dodajemy cebulę, paprykę oraz roztarte w dłoniach oregano i wszystko dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż papryka lekko zmięknie – jeśli wszystko na patelni zacznie się przypalać, możemy dodać odrobinkę wody i przykryć pokrywką. Następnie na patelnię wrzucamy cukinię i mieszając, smażymy wszystko razem, już tylko przez chwilę – maksymalnie 5 minut.
Po tym czasie smażenia wszystkich składników, makaron powinien być już ugotowany. Dodajemy go na patelnię, może mieć odrobinę wody, razem z sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Danie jest gotowe, podajemy je gorące.