Wołowe klopsiki z porem i cytryną

Drukuj
 05.06.2016   Magda

Soczyste mięsne klopsiki, najpierw mocno podsmażone na patelni, aby stworzyć bazę do sosu, w którym potem jeszcze się duszą i nabierają smaku. Do tego proste dodatki, które podkreślaną smak wołowiny, delikatnych porów i kwaśnego sosu. Prosta kompozycja na smaczny obiad, z cytrusową, letnią nutą.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 duży por
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do podania:

  • kuskus
  • natka pietruszki
  • jogurt grecki

 

Białą część pora przekrawamy na pół i dokładnie myjemy. Dzielimy na małe kawałki i parujemy w garnku, aż staną się całkowicie miękkie. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Ostudzonego pora rozdrabniamy nożem i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso z dodatkami ręką i formujemy zgrabne klopsiki wielkości piłki pingpongowej. 

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wkładamy na nie klopsiki – obsmażamy je na brązowo z każdej strony. Gdy klopsiki zrobią się brązowe, zalewamy je przygotowanym bulionem, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się dusić około 30 minut, aż sos się trochę zredukuje. Na sam koniec doprawiamy go solą i pieprzem.

 

W międzyczasie przygotowujemy kuskus, który pasuje do tego dania, ponieważ świetnie wchłania sos i oddaje jego smak. Możemy także podać z dużą ilością pietruszki, kleksem jogurtu i cząstką cytryny. 

 



2 thoughts on “Wołowe klopsiki z porem i cytryną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *