Klopsiki z kurczaka z parmezanem

Drukuj
04.12.2021  Magda

Smaki kuchni włoskiej to chyba jedne z moich ulubionych – pachnące zioła, sos pomidorowy i dużo parmezanu – to jest coś co lubię, smaki które niosą za sobą wiele przyjemności. Klopsiki z kurczaka z parmezanem, duszone w sosie pomidorowym wpisują się idealnie w ten klimat. Jest to pyszna propozycja na obiad, gdy podamy je z ulubionym makaronem lub jako przystawka – podajmy je na kawałku ciabaty, którą wcześniej smarujemy tym pysznym sosem. Dla mnie bomba – musicie spróbować!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 800g mielonego mięsa z kurczaka – zmieliłam mięso z podudzia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kulka białej mozzarelli
  • 2 łyżki olej rzepakowego

Na sos:

  • duża butelka passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii i oregano
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ugotowany makaron
  • starty parmezan
  • listki świeżej bazylii

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy dużą formę żaroodporną. 

 

Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy do niego jajko, bułkę tartą, starty parmezan, zioła, ścieramy drobno czosnek i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie do połączenia, najlepiej ręką. Formujemy klopsiki, trochę większe niż orzech włoski. 

 

Na patelni podgrzewamy olej i obsmażamy na nim klopsiki, na złocisto, z obu stron – nie martwcie się, że po tak krótkiej obróbce na patelni mogą być jeszcze surowe, dojdą w piekarniku. Podsmażone klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

 

Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucamy starty ząbek czosnku oraz suszone, roztarte w dłoniach zioła – smażymy pół minuty. Następnie wlewamy passatę, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i czekamy aż zabulgota.

 

Gorący sos przelewamy na klopsiki. Na każdy klopsik układamy kawałek mozzarelli – rozrywamy ją w palcach.

 

Całość wstawiamy do piekarnika, do zapieczenia, na 20 minut. Jeśli po tym czasie nasz ser się rozpuścił, ale nie zarumienił, włączamy opcję grilla jeszcze na minutę. 

 

Gotowe, gorące klopsiki podajemy z ulubionym makaronem, obficie polewamy go sosem. Na wierzch klopsików sypiemy posiekaną bazylię i jeszcze odrobinę startego parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.