Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Drukuj
30.11.2020   Magda

Pyszne, soczyste klopsiki, zanurzone w jeszcze lepszym aromatycznym sosie pieczarkowym to propozycja obiadowa, której trudno odmówić. Szybkie przygotowanie całej patelni dobrego jedzenia dodatkowo zachęca do działania. Do podania dowolne dodatki – będzie pysznie z gniecionymi ziemniaki lub coś co często wybieram, czyli pójście na skróty i podanie sosu z gotowymi kopytkami.  Tak prosto, i nie ważne na co się zdecydujecie, ten sos ze wszystkim będzie smakował wybornie.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500g pieczarek
  • 400ml bulionu wołowego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa cebuli
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku i trochę do posypania
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • 3 łyżki oleju

 

Przygotowujemy klopsiki – do mięsa mielonego dodajemy 2 przeciśnięte ząbki czosnku, startą na drobnych oczkach cebulę, łyżeczkę sproszkowanej papryki, sól i pieprz do smaku, jajko oraz 2 łyżki siekanego szczypiorku. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aż całość się połączy i stanie się lepka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki do zamarynowania.

 

W tym czasie przygotowujemy pieczarki – oczyszczamy je i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, dodajemy do niej pół łyżeczki słodkiej papryki oraz szczyptę soli i pieprzu – mieszamy i odstawiamy.

 

Z mięsa formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w mieszance mąki z przyprawami. 

 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim klopsiki – obsmażamy je na złocisty kolor, z każdej strony. Upieczone ściągamy na talerz. Na patelnie po mięsie wrzucamy pokrojone pieczarki, które smażymy na dużym ogniu, aż zaczną się przypiekać. Do tego wlewamy bulion wołowy i mieszamy dokładnie zbierając całe smaki przyklejone do dna patelni. Do tego przekładamy podpieczone klopsiki oraz całe soki które zostały na talerzu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na mały i dusimy całość około 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy kremówkę, delikatnie ale dokładnie rozprowadzamy ją w sosie. Całość próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy z ognia.

 

Całość posypujemy z wierzchu natką pietruszki i szczypiorkiem. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.