Makaron ze szparagami, cytryną i koperkiem

Drukuj
13.07.2017   Magda

Ten przepis to żywy przykład jak czasem niewiele składników robi pyszne i proste danie. Prawdą jest, że same szparagi nie potrzebują zbyt wiele dodatków aby być pyszne, jedynie takie które podkręcają ich smak. Tak mamy tutaj – dodatek koperku i skórki z cytryny tworzy szaleństwo na naszych kubkach smakowych. Musicie spróbować!

Składniki (na 2 porcje):

  • 150g makaronu tagliatelle
  • 250g zielonych szparagów
  • skórka z całej cytryny
  • pół pęczku koperku
  • 150g kremowego serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i kroimy w 3-centymetrowe kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy.

 

W dużym garnku zagotowujemy wodę, porządnie soli i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Na 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy pokrojone szparagi i gotujemy. Całość odcedzamy i wrzucamy do garnka w którym się gotował.

 

Do makaronu ze szparagami dodajemy kremowy serek, koperek, skórkę z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wszystko razem mieszamy, aż serek rozprowadzi się po całym makaronie. Od razu podajemy. Możemy jeszcze udekorować gałązkami koperku.

 



1 thought on “Makaron ze szparagami, cytryną i koperkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.